INDOOR CORNHOL

Basisprincipes van Cornhole

Het doel van het spel is simpel: precies op 21 punten uit zien te komen. De teams staan aan weerskanten van het bord en gooien om beurten een zakje. Een worp in het gat is 3 punten waard, op het bord is 1 punt. Worpen worden afgewisseld tussen tegenstanders en punten worden nadat alle zakjes gegooid zijn van elkaar afgetrokken. Stel: team 1 scoort 10 punten en team 2 komt op 7 punten uit. Team 1 wint dan de ronde met 3 punten. Die 3 punten worden opgeteld bij het totaal.

Backyard rule

Om het spel wat dynamischer te maken introduceert Project 13 de “Insane Project 13 rule”.

De uitdaging hier is om precies op 21 punten uit te komen. Ga je er toch over dan gaat het team terug naar 15 punten.

Cornhole opstelling

De boards moeten iets meer dan 8 meter uit elkaar staan vanaf de voorkant van de boards gemeten. Teams hebben 1 speler aan beide kanten staan. Bij elk board staat daardoor 1 speler van elk team. Bij het gooien is de voorkant van het board de lijn waar je met je voet achter moet blijven.

Stijl van gooien met cornholezakjes

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden bij het gooien van cornholezakjes.  Door horizontaal te gooien en het zakje plat op het board terecht te laten komen kun je zonder risico het board raken. Omdat het zakje weinig meer zal verschuiven heb je wel minder kans op 3 punten. Door een beetje spin mee te geven of lager te gooien met meer snelheid, zal het zakje meer gaan schuiven op het board. Daarmee heb je dus een grotere kans op 3 punten maar neem je wel meer risico. Tot slot is er de “airmail”. Hierbij gooi je zo hoog mogelijk en probeer je het zakje precies in het gat te laten ploffen. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij een blokkade van het gat door andere zakjes.